MERJ NAGYOT ÁLMODNI

A rögös út egészen az egyetemig

Nincs olyan, hogy lehetetlen!

A külföldi tanulás egy igen “last minute” ötlet volt számomra, hiszen előtte azt sem tudtam, hogy mit szeretnék tanulni, nem, hogy hol. Egy bécsi látogatás alkalmával merült fel bennem a gondolat, hogy milyen jó lenne közel Magyarországhoz, de mégis idegen nyelven tanulni egy egyetemen. 

A probléma ott kezdődött, hogy én angolt tanultam az általános iskola óta, a németet csak második nyelvként kezdtem el tanulni a gimnáziumban de azt sem mondanám intenzív tanulásnak, hiszen akkoriban egyrészt az angol volt a főszerepben, másrészt bizonyára ismeritek a magyar oktatási rendszert. Persze nem akarom az egészet ráfogni az iskola hiányosságaira, hiszen aki akar az tesz azért, hogy megtanuljon valamit. Viszont mivel nekem Ausztria nem volt a terveim között, egészen az utolsó pillanatig, így hát az angolra koncentráltam - a negyedik év végére a felsőfokú nyelvvizsga volt a cél. A némettel is elkezdtem foglalkozni mikor felismertem, hogy nem haladunk túl jól az iskolában, és magántanárhoz kezdtem járni, viszont akkor már késő volt ahhoz, hogy egy magasabb szintet elérjek a fennmaradó időben.

A továbbtanulási terveim az angol körül forogtak. Biztos ismeritek a helyzetet, amikor a felvételi időszak a nyakadon és neked fogalmad sincs mit akarsz kezdeni az életeddel, de egy biztos: dolgozni még nem akarsz! Nos, így voltam ezzel én is, már rajtam volt a nyomás, mikor el kéne dönteni mi szeretnék lenni, ha nagy leszek! Hogy őszinte legyek akkor sem és most sem tudom!

Választani kellett

Mégiscsak kellett valamit választani, így úgy voltam vele, hogy mivel angolt elég régóta tanulok és fontos tényező ez a mai világban, tanulok valami olyat, amiben az angol játszik főszerepet. Ekkor sorra vettem a olyan szakmákat, amelyek szóba jöhetnek: ilyen volt például a fordító, de aztán rájöttem, hogy legalább 5 évet kell tanulnom, hogy fordító lehessek és amúgy sem szeretnék ezzel foglalkozni hosszútávon. Végül rájöttem nekem olyan irány kell, ahol lazábbak a korlátok, tehát több irányba is el lehet vele menni, valamint több idegennyelvet is tudok tanulni.

Média, marketing vagy turizmus?

Először a média világa tetszett meg itthon, média és kommunikáció szaknéven ismert. Gondoltam ez olyasvalami, ami nekem való. Hogy őszinte legyek ezzel sem voltak komoly terveim a jövőre nézve. Azt tudtam csak, hogy én online szeretnék dolgozni. Ekkor jött az ötlet, hogy tanulhatnék marketinget, viszont az imént említett két szakra nem csak a bejutási esély volt csekély, hanem a szakmában való elhelyezkedés sem olyan, ami könnyen megy. Egy évvel a felvételi időszak előtt ötletem sem volt hogyan tovább. Majd fél évvel a felvételi előtt jött az ötlet, hogy a turizmus érdekelne hiszen már korábban is érdekelt ez az ágazat aminek a gondolatát csak azért vetettem el mert a magyar turisztikai szakokon különösen magasak a ponthatárok.

Német nélkül Ausztriában tanulni?

És akkor visszakanyarodnék a külföldi látogatáshoz, amikor beleültették a bogarat a fülembe, hogy tanuljak kint Bécsben. Ekkor kutatómunkába kezdtem, megnéztem a bécsi (Universität Wien) egyetem adta lehetőségeket. Sajnos se marketinggel, se turizmussal kapcsolatos szakot nem találtam. Viszont volt egy az itthoni kommunikációs, fordítós szakokhoz hasonló, ami megtetszett. Már nagyon boldog voltam és felvételizni is akartam, mikor szembe kellett néznem egy-két problémával.

Egyrészt úgy vettek volna fel, ha előtte elvégzek egy fél éves német tanfolyamot majd németül megkezdenem az egyetemet, ahol az első félév végén egy komoly megmérettetés vár rám (“STEOP” vizsga), ami eldönti maradhatok-e. Számomra félelmetesen hangzott, hogy fél év német tanulás után, anyanyelvi szinten fogok egyetemi előadásokat hallgatni.

Másrészt egy ott tanuló diák véleményét kértem ki a szakról, aki nem javasolta, hogy erre jelentkezzek. Érvei meggyőzőnek tűntek és kicsit el is keseredtem. Turizmust Bécsben, angol nyelven nem találtam, főleg nem némettudás hiányában.

A jó hír, hogy lehetséges!

Ekkor jött velem szembe elsőként az egyetem neve, ahol most tanulok, az IMC University of Applied Sciences. A lány, aki nem javasolta nekem a kommunikációs szakot Bécsben, mondta, hogy van egy ismerőse, aki turizmust tanul itt. Habár nem Bécsben van a képzés, de angolul! Felvettem az illetővel a kapcsolatot és jelentkeztem is az egyetemre!

A következő részben a jelentkezés menetéről olvashattok!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Megosztás:
Link másolása