MERJ NAGYOT ÁLMODNI

IMC - University of Applied Sciences

Now that I have found the university, I looked at the admission requirements and got into contact with some students studying there to ask their opinion about the university. The method was simple; I typed the name of the university on Facebook's search engine and contacted mostly Hungarian students and approached them with a nice letter. They were all kind and very helpful. I received a lot of support and advice regarding the application process.

At the end of January 2018, I submitted my application for Tourism and Leisure Management online, followed by oral recruitment at the beginning of March, which could also be done online via Skype, cool right? I was at the university on the Open day before, so I didn't have to go twice in a row!

Application process

The application must be submitted on the university's website. You will need to provide general information and then to choose which the program you want to apply for, in which language whether in full or part-time (depends on the faculty if they are available in both languages ​​or German only). In my case, tourism starts in both languages, full- and part-time as well.

They also require a cover letter for what you get the questions in advance, so it's rather about answering them (but it's an important part of the recruitment)

If you are done with all of the above they will offer you a date for oral recruitment and you can choose whether you want it in person or online!

Admission process

My interview was relatively late because my admissions teacher, unfortunately, had a ski accident (luckily he's been fine since then) so I was able to talk to another teacher in early March via Skype. I had to introduce myself in a 15-minute interview and then to present a topic (which I could pre-select and prepare for a few weeks before the oral session).

After that, I got a few personal questions. At the end of the interview, I got positive feedback on my presentation and they told me I have good chances and they will contact me as soon as possible with an official decision.

I find it important to get feedback like this because in an interview situation people tend to be stressful and it's kind of calming when you get any feedback on your performance. Not to mention, the very nice atmosphere.

In the next part, you will find out why I chose this university.

Egy életre szóló lehetőség?

Most, hogy rátaláltam az egyetemre, megnéztem a felvételi követelményeket és több ott tanuló diákkal is felvettem a kapcsolatot, hogy meséljenek az egyetemről. A módszer egyszerű volt; a Facebook keresőjébe beírtam az egyetem nevét és ott tanuló diákok közül kiválasztottam néhány szimpatikus, magyar diákot és egy kedves levéllel írtam nekik, hogy én is ott szeretnék tanulni! Mind nagyon segítőkészek és kedvesek voltak. Még a jelentkezéshez is rengeteg segítséget és támogató tanácsot kaptam. 

2018 január végén adtam le a jelentkezésemet online a turizmus-és szabadidő menedzselés (Tourism and Leisure Management) szakra, amelyet márciusban egy szóbeli felvételi követett. Nagyon pozitívnak tartottam, hogy az interjút online, skype-on keresztül is lehetett csinálni és éltem is a lehetőséggel. Előtte voltam kint nyílt napon, így legalább nem kellett kétszer egymás után mennem!

A jelentkezés menete

A jelentkezést az egyetem saját honlapján kell leadni. Általános adatokat kell megadni, majd kiválasztani, hogy milyen szakra szeretnél jelentkezi, milyen nyelven és hogy, nappalin- vagy levelezőn (szaktól függ, hogy van-e lehetőség mindkét nyelven, vagy csak németül). Az én esetemben a turizmus indul mindkét nyelven, nappalin és levelezőn is.

Egy motivációs levelet is kérnek, amihez előre megvannak adva a kérdések, inkább csak meg kell válaszolni őket ( ez fontos része a felvételinek).

Ha ezek megvannak, visszajeleznek, hogy mikor kerülhet sor egy szóbeli elbeszégetésre és ki lehet választani, hogy személyesen vagy online szeretnéd mindezt!

A felvételi

Az én interjúmra viszonylag későn került sor, mert a felvételiztető tanáromnak sajnos sí balesete lett (szerencsére azóta már jól van), így végül március elején tudtam egy másik tanárral szóbelizni. Skype-on keresztül egy 15 perces interjúban kellett bemutatkoznom, majd egy témát prezentálnom (amit előre kiválaszthattam és felkészülhettem még a szóbeli előtt néhány héttel). Ezután még kaptam pár személyes kérdést is és egy nagyon pozitív visszajelzést, hogy hamarosan kapni fogok hivatalos döntést, de nagyon szimpatikus voltam és jó esélyekkel indulok. Ez azért is volt fontos, mert egy interjú mindenkinek stresszes, és ez nagyon meg tudja nyugtatni az embert, ha bármilyen visszajelzést is kap rögtön utána. Nem beszélve arról, hogy a beszélgetés alatt is nagyon kellemes volt a hangulat.

Habár az én módszerem is nagyon jó volt, hogy többet megtudjak az egyetemről azóta létrehoztam egy Facebook csoportot is ahol a kint tanuló magyar diákokkal alkotunk egy közösséget. Ha további információra van szükséged látogass el a Hungarian IMC Community csoportba. A következő részekben rengeteg kérdésedre megtalálod majd a választ de ha további tapasztalatra, segítségre van szükséged csatlakozz bátran hozzánk!

A következő részben kiderül, hogy miért döntöttem úgy, hogy ezt az egyetemet választom! 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
Megosztás:
Link másolása